Ty nejlepší výlety v Česku.

7.9.2022

·

Minut čtení: 3

Výlet na Orlík jako dělaný pro začátek školního roku

Start školního roku rozhodně není snadná věc, obzvláště po dlouhé dvou měsíční pauze. Znovu rozpohybovat naše mozky a znovu si zvyknou na každodenní rutinu může být pro leckoho výzva. Mám pro vás ovšem dobrou zprávu, počasí je stále teplé, slunečné a zdá se, že tomu tak ještě nějaký týden bude. Odpočiňte si po rušném prvním celém týdnu školy a vydejte se o víkendu na Orlík nabrat nové síly.

Orlická přehrada a její okolí skýtá obrovské možnosti. Ať už patříte mezi příznivce stanů a společných sociálek, nebo máte raději pohodlí klasické postele a jiné vymoženosti moderní doby, určitě si přijdete na své.

Kolem vodní nádrže Orlík je několik klasických kempů (Podskalí, Radava, Trhovky, Bor, Vystrkov, Velký Vír nebo třeba úplně u přehrady kemp Popelíky), kde můžete vybalit stan a v klidu si vegetit mezi stromy. Bohužel je Orlická přehrada poměrně oblíbenou destinací a dá se tedy předpokládat, že si úplně neužijete ticha a soukromí. Pokud ale jedete s přáteli, může pro vás kemp být správnou volbou. Pokud však jedete s rodinou a rádi byste si odpočinuli, vyberte si nějaké klasické ubytování, které není úplně u nádrže. Přestože se dá počítat s tím, že teď bude provoz výrazně menší, v létě se ve zdejších kempech pravidelně konají noční diskotéky.

Oblast Orlíku vás nezklame ani v případě, kdy vás přestane bavit ležet na pláži, které jsou mimochodem poměrně pohodlné a často písčité (pokud není velké množství vody a nádrž není naplněná téměř na maximum) a rádi byste vyrazili na výlet. Pokud chcete jen po okolí, je možné si v kempech často půjčit lodě (na několik hodin, nebo i na několik dní) a odjet do nějaké zátoky, kde budete úplně sami. Pokud se vám ale už vodní radovánky omrzely, pak Zámek Orlík a Hrad Zvíkov jsou klasika, která by ve vašem programu neměla chybět. Ve Zvíkovském Podhradí se i výborně naobědváte a můžete ochutnat pivo z místního pivovaru. K oběma místům se navíc dá doplout parníkem, což je poměrně oblíbená aktivita jak u dětí, tak u dospělých. Nezapomeňte si ale dobře naplánovat cestu zpět, ať si nemusíte volat taxíka zpátky do kempu. Výlet na zámek si rozhodně neplánujte na pondělí. To bývají hrady a zámky zavřené, tak ať nejste zklamaní.

Častým cílem výletů s dětmi je Zážitkový park Zeměráj, kde můžete strávit klidně celý den a určitě si to všichni užijete. A vůbec nevadí, když si sníte svačinu cestou. Na místě se můžete spokojeně najíst za místní platidlo, které zakoupíte u vstupu.

Pokud máte děti na zážitkový park už velké, zkuste pohledat, jestli nejsou zrovna prohlídky přímo na přehradě, nebo se vydejte třeba do Hornického muzea v Příbrami, do Skanzenu Vysoký Chlumec, do protivínské Krokodýlí Zoo, do Muzea čokolády a marcipánu v Táboře nebo do Blatné, kde je krásný vodní zámek, v jehož zámecké zahradě se volně pasou velmi společenští daňci, na stromech sedí pávi a pokud byste měli zájem, můžete vzít na procházku místní Alpaky.

V Blatné je neuvěřitelné množství restaurací a kaváren. Pokud se tam vydáte, rozhodně si nenechte ujít Kulturní kavárnu Železářství U Šulců, která nadchla i Lukáše Hejlíka a je součástí jeho Gastromapy. A pokud by se ratolestem zastesklo po vodě, vyhledejte místní velmi příjemný venkovní vyhřívaný bazén. Součástí je i dětské hřiště, dětské brouzdaliště a vodní skluzavky. Program na celý den máte zajištěný. Samostatný článek o Blatné pro Vás chystáme již brzy.

Výlet nebo případně pobyt na Orlíku je skvělou variantou, ať už zde chcete strávit příjemný víkend nebo delší dovolenou. Lokalita není nijak předražená a možností vyžití je tam poměrně hodně jak pro děti, tak pro dospěláky. Takže pokud hledáte výlet, která je navíc cca jen hodinku od Prahy, zkuste právě Orlickou přehradu.

Pokud vás zajímají další místa podobného rázu, doporučujeme načerpat inspiraci zde.

ikona facebook

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše